18/03/2018
Familii Copii
O campanie a Ministerului Administratiei si Internelor prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Comunicate de presa

1.10.2008
In cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sunt disponibile urmatoarele posturi: Ofiter specialist...
>>more

27.5.2008
În primul trimestru al anului 2008, pe teritoriul României au avut loc 3.972 incendii (în medie 44 pe zi), faţă de...
>>more

Cum diminuam efectele cutremurului la nivelul asociatiei

  Daca esti administrator sau presedinte al unei asociatii de proprietari:

 • Informeaza-te despre gradul in care cladirea in care locuiesti a fost afectata de evenimentele seismice precedente. Cei care erau in cladire la data construirii sau inainte de un cutremur important pot fi de ajutor, furnizandu-ti o serie de informatii utile.
 • S-au fisurat puternic elementele structurii sau fatada? Ce fel de lucrari au fost executate ulterior ? Cat de sigura este cladirea? Cauta in arhivele blocului sau la institutul de proiectare local planurile cladirii.
 • Nu accepta modificari ale cladirii care ar putea afecta structura de rezistenta. Ai idee cate modificari au fost facute in apartamentele din imobil? Cate dintre aceste lucrari au avut autorizatie de construire? Intereseaza-te ce fel de lucrari de reamenajare fac vecinii sau chiriasii. Multe interventii, chiar in interior, nu se pot face decat cu autorizatie de construire. Deoarece structura este parte comuna, iar cumularea efectelor acestor interventii poate conduce la slabirea structurii, raspundeti impreuna de siguranta cladirii, de aceea nu inseamna ca esti rauvoitor sau ca vrei sa le creezi dificultati, ci ca iti iei in serios atributiile si ca iti pasa de viata celorlalti membri ai asociatiei.
 • In cazul in care dupa un timp asociatia va constata ca o parte dintre lucrari au fost realizate fara autorizatie, ar fi indicat sa le explici celorlalti vecini proprietari ca este important pentru siguranta lor si a blocului sa solicite o expertiza, care sa ateste modul in care modificarile respective afecteaza cladirea. Daca exista vreun pericol, din cauza lucrarilor executate anterior, fara autorizatie, proprietarii trebuie sa realizeze reparatiile necesare, conform unui proiect autorizat, pentru a evita deteriorarea imobilului si penalitatile legale.
 • Daca asociatia de proprietari a fost notificata ca proprietatea se incadreaza ca pericol public iar expertizele arata necesitatea lucrarilor de consolidare, insista asupra realizarii masurilor necesare.
 • Ai datoria de a insista asupra necesitatii lucrarilor de consolidare, daca acestea se impun. Unii proprietari se pot impotrivi, din comoditate sau nestiinta. Aminteste-le ca opunandu-se nu fac decat sa puna in pericol viata lor si a familiilor lor. Ca au datoria, prin lege, de a contribui la reparatiile generale si de a permite accesul expertilor si al lucratorilor la consolidarile din proiect. Cei care se impotrivesc trebuie sa stie ca raspund in fata legii daca, in urma refuzului lor de a accepta consolidarea, un cutremur produce victime sau pagube in bloc sau in vecinatate.

Consolidarea trebuie aprobata printr-o hotarare a asociatiei de proprietari, adoptata cu acordul majoritatii proprietarilor. Dupa aceea, potrivit legii, asociatia de proprietari impreuna cu autoritatile pot demara demersurile prevazute de lege in cazul in care o parte dintre locatari sau proprietari se opun consolidarii. Prin proceduri legale de urgenta, acestia din urma pot fi somati sa participe la consolidarile din proiect si sa permita accesul in zonele care trebuie consolidate.

Comanda reparatiile necesare, atat la cladire cat si la instalatiile aferente cladirii, pe baza proiectelor autorizate.

Verifica starea cosurilor de fum, a acoperisului, a balcoanelor, a consolelor, a fundatiilor. Fii atent si la trotuarele din preajma blocului, pentru a preveni infiltratiile de apa.

Daca pe bloc sunt amplasate reclame pentru diferite firme sau produse, asigura-te ca acestea sunt bine prinse si ca riscul de a cadea in timpul unui vant puternic sau cutremur este redus.

Asigurarea locuintei reprezinta si ea o forma de protectie. Informeaza-i pe proprietarii din bloc despre prevederile legale privind asigurarea locuintei. Incepand din 2007, toti proprietarii vor avea datoria sa-si asigure casele.

Modificari autorizate

Conform legilor in vigoare, se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor si ale instalatiilor aferente sau aspectul arhitectural al acestora:

 • a)reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
 • b)reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
 • c)reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
 • d)zugraveli si vopsitorii interioare;
 • e)zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
 • f)reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
 • g)reparatii si inlocuiri de pardoseli;
 • h)reparatii si inlocuiri la finisajele interioare si exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea – la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive.
 • Daca este vorba de orice alte lucrari care nu se incadreaza in prevederile de mai sus, sau daca operatiunile de montaj ar modifica structura de rezistenta prin spargeri, taieri, incarcari excesive sau pericole de explozie etc., este necesara obtinerea autorizatiei de construire.

  Plan pentru situatii de urgenta

 • Intocmeste un plan de urgenta impreuna cu vecinii proprietari/locatari
 • Discuta cu membrii comitetului asociatiei de proprietari si afla datele de contact ale tuturor proprietarilor sau locatarilor.
 • Asigura dotarea necesara a blocului si respectarea regulilor de prevenire si stingere a incendiilor (PSI). Daca exista hidranti, acestia trebuie sa fie alimentati cu apa, sa aiba geamuri marcate, furtune bune si stuturi. Daca nu exista hidranti, este necesar un extinctor pe fiecare palier sau cel putin pe fiecare casa a scarii.
 • Afla care dintre proprietari dispun de truse pentru situatii de urgenta, autovehicule, instrumente care ar putea fi necesare: scule, lopeti, topoare; acestea ar trebui sa existe si in biroul asociatiei de proprietari.
 • Afla care dintre proprietarii din imobil au calificari ce se pot dovedi utile in timpul unui cutremur: medici, pompieri, politisti, ingineri in constructii, persoane care stiu sa acorde prim ajutor, cascadori, alpinisti, specialisti in telecomunicatii.
 • Asigura un acces usor la locul de amplasare a robinetelor si sigurantelor generale pentru a putea fi inchise-deschise dupa cutremur.
 • Pregateste datele de contact ale furnizorilor de utilitati.
 • Pregateste planul subsolului si al retelelor de conducte.
 • Stabileste care sunt si cum functioneaza usile de iesire principale si de urgenta de la parter. Asigura-te ca mai multe persoane au cheia de la aceste usi, ca si de la usile de la fiecare etaj care duc catre palierele blocului vecin, daca exista.
 • Afiseaza planul de evacuare in caz de situatie de urgenta.
 • Afla pe cine trebuie sa contactezi in cazul unui cutremur care afecteaza cladirea: Inspectia de Stat in Constructii, primariile de sector.
 • Afla adapostul de protectie civila si spitalul cel mai apropiat si afiseaza aceasta informatie.
 • Afiseaza numarul unic de urgenta: 112.
Home Publicatii Site-uri utile Contacte www.sanseinplus.ro
© 2007 Ministerul Administratiei si Internelor. Toate drepturile rezervate.